Пулсоксиметър – ценен помощник за следене на здравето при затруднено дишане

ное. 20, 2020 | Полезно

Как малкото устройство наречено пулсоксиметър или пулсов оксиметър измерва нивата на кислород в кръвта?

Пулсовият оксиметър е малко устройство, което може да ви даде ценна информация за вашето здраве, измервайки сатурацията ви (нивата на насищане на кръвта ви с кислород) и сърдечната ви честота. Важни показатели при затруднено дишане, причинено от COVID-19 или други респираторни заболявания.

В някои случаи при белодробни или сърдечни заболявания, като Хронична Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ) или сърдечна недостатъчност, може да бъде предписана домашна кислородна терапия, а пулсоксиметърът може да помогне да се наблюдава дали употребата на кислород подобрява състоянието или не.

COVID-19, както и редица други респираторни заболявания причиняват намаляване в нивата на кислород в кръвта, което може лесно да бъде проследено чрез компактният, лесен за употреба уред, в болнична среда, лекарския кабинет или в домашни условия.

Как работи пулсоксиметърът и какво е неговото предназначение?

По време на отчитане на пулсова оксиметрия малкото устройство, подобно на скоба, се поставя върху пръст или ушната мида. Може да почувствате малко налягане, но няма болка или прищипване. Малки лъчи светлина преминават през кръвта в пръста, измервайки количеството кислород.

По този начин пулсовият оксиметър ще може да покаже вашите нива на насищане с кислород заедно с пулса ви.

Пулсоксиметърът може да се използва както в болнични, така и в амбулаторни условия. В някои случаи вашият лекар може да ви препоръча да имате пулсов оксиметър за домашна употреба.

Има редица различни често използвани случаи за пулсова оксиметрия, включително:

 • за да се оцени колко добре действа ново белодробно лекарство
 • за да се прецени дали някой има нужда от помощ при дишането
 • за да се оцени доколко е ефективно използването на кислороден концентратор
 • за наблюдение на нивата на кислород по време на или след хирургични процедури
 • за да се определи колко ефективна е допълнителната кислородна терапия, особено когато лечението е ново
 • за оценка на нечия способност да толерира повишена физическа активност
 • за да се оцени дали някой за миг спира да диша по време на сън – както в случаите на сънна апнея – по време на проучване на съня

Как да разчитаме пулсовия оксиметър

Пулсовата оксиметрия обикновено е доста точен тест. Това е особено вярно, когато се използват висококачествени апарати на водещите марки в областта. Обикновено отклонението при измерването с качествени уреди е в рамките на 2%, т.е. ако резултатът ви е бил 82 процента, например, истинското ви ниво на насищане с кислород може да бъде от 80 до 84 процента. Трябва обаче да се вземат предвид качеството на формата на вълната и оценката на индивида. Фактори като движение, температура или лак за нокти могат да повлияят на точността.

Според Световната Здравна Организация (СЗО) отчитането от 95% до 100% на пулсовия оксиметър се счита за здравословно и не е причина за безпокойство. Хората с хронични заболявания е важно да се консултират със своя лекар за това какви трябва да бъдат стойностите за тях и кога трябва да потръсят медицинска помощ.

За справка, по-ниските нива на насищане с кислород в кръвта могат да показват:

 • Блокирани дихателни пътища
 • Затруднено дишане
 • Инфекция на белите дробове
 • Лошо кръвообращение
 • Лекарствена реакция от анестезия, мускулни релаксанти или анафилаксия

Как да избрете правилния пулсоксиметър?

В динамични времена с нарастващо търсене на продукти свързани с COVID-19, потребителят лесно може да се загуби в морето от предложения, които го обсипват по всевъзможни канали, като социални медии и „препоръка от приятел“. Когато става въпрос за здравето, е важно винаги да се обръщаме към продукти на доказани фирми, които са специалисти в своята област, а не са „яхнали вълната“ на временно повишеното търсене с цел лесна продажба, независимо от качеството на продукта, който предлагат.

Медицинска Техника Инженеринг ООД е компания, с основна дейност внос и дистрибуция на медицински изделия и апаратура от 30 години. Като такава стои с името си зад продуктите, които предлага.

Купете своя пулсоксиметър от нашия онлайн магазин сега: